Pesäpallo-ottelun eteneminen tapahtuu seuraavanlaisesti: sisävuorossa oleva pelaaja asettuu lyömään ja ulkovuorossa pelaava pelaaja asettuu lukkariksi. Ensimmäisessä vuorossa jokaisella pelaajalla on oma vuoronsa, joka on ilmoitettu tuomarille ennen pelin alkua.
Syötöt
Lukkarin paikka on syöttölautasen vieressä lyöjän vastakkaisella puolella. Ennen syöttöä lukkarin on annettava lyöjälle merkki ottamalla alkuasentonsa. Syöttö voi olla joko oikea tai väärä, siinä missä lyönti voi olla laillinen tai laiton.
Kahdesta väärästä syötöstä ja jokaisesta myöhemmästä väärästä syötöstä sisäjoukkue saa vapaataivaloikeuden, jonka kärjessä oleva etenijä saa käyttää. Jos kentällä ei ole syöttöhetkellä yhtään etenijää, lyöjä saa heti ensimmäisestä väärästä vapaataivaloikeuden. Jos lukkari syöttää kolme väärää ja vuorossa on viimeinen lyöjä, hän saa juoksun.
Eteneminen
Lyöjä saa vuoronsa aikana kolme lyöntiä. Lyöjä voi edetä heti, kun pallo on irronnut lukkarin kädestä. Jos juoksija on laillisessa pelitilanteessa irti pesäturvasta ja pallo on seuraavalla pesällä olevan ulkopelaajan hallussa, juoksija palaa pesäkilvassa. Pesärikon eli palamisen välttämiseksi juoksijan on käytävä jokaisella pesällä. Koppilyönnillä juoksija haavoittuu ja hänen on palattava kotipesään.
Jos taas jokainen pesä on täynnä ja lukkari tekee syötön, syntyy ajotilanne. Ajotilanteessa jokaisen juoksijan on edettävä seuraavalle pesälle lyöntivuorossa olevan pelaajan vuorolla. Pelaaja, joka käy kaikilla pesillä ja palaa kotipesään haavoittumattomana, saa juoksun. Omalla lyönnillään kolmospesälle yltäneellä lyöjällä on mahdollisuus kunniajuoksuun eli tuplajuoksuun.
Vuoronvaihto
Pesäpallo-ottelussa joukkueet vuorottelevat sisä- ja ulkovuorossa. Vuoronvaihto tapahtuu seuraavissa tilanteissa:
1) Kolme sisällä pelaavaa pelaajaa on poltettu.
2) Sisävuorossa pelaava joukkue ei ole saanut kahta juoksua siihen mennessä, kun lyöntivuoro alkaa alusta. Toisin sanoen sisävuoron aloittanut pelaaja tulee toisen kerran lyöntivuoroon, eikä joukkueella ole enää yhtään jokeripelaajaa käytettävissä.
3) Kahden juoksun jälkeen joukkue ei ole saanut kahta lisäjuoksua siihen mennessä, kun joukkueen viimeinen lyöjä lyöntivuoroon tultuaan muuttuu juoksijaksi, eikä joukkueella ole enää yhtään jokeripelaajaa käytettävissä.
Ottelun rakenne ja päätös
Kun molemmat joukkueet ovat olleet kerran sisävuorossa, vuoropari päättyy. Perinteisessä pesäpallo-ottelussa on kaksi jaksoa, josta kukin koostuu 2-4 vuoroparista. Jos jaksot päättyvät tasan, voittaja ratkaistaan supervuoroparissa. Jos tämäkin päättyy tasapeliin, voittaja ratkaistaan kotiutuskilpailussa. Eniten juoksuja saanut joukkue on ottelun voittaja.